La baza dietei mediteraneene se afla mai multe alimente simple, putin tratate termic, cu mare densitate nutritionala: legume si fructe pregatite mai ales ca salate, derivate cerealiere integrale, nuci si seminte, putin peste si uleiuri vegetale (de masline si rapita). Carnea rosie este inexistenta, dar se pot adauga cantitati reduse de lactate si cate un pahar de vin rosu (intotdeauna cu moderatie!).
Se poate observa ca antioxidantii sunt prezenti in cantitati crescute, ca grasimile sunt de calitate excelenta, bogate in acizi grasi esentiali (inclusiv in valorosii omega-3) si ca un astfel de pranz, per ansamblu, nu aduce niciunul din nutrientii asociati cu bolile numite “de hiperconsum” (obezitate, diabet, ateroscleroza).
Unul din principalele avantaje il reprezinta echilibrarea grasimilor circulante cu scaderea “grasimilor rele”, a LDL-colesterolului si cu cresterea celor ”bune”, a HDL colesterolul. Consecinta o reprezinta o incidenta mai scazuta a bolilor de inima, o elasticitate mai buna a arterelor, o tensiune arteriala mai apropiata de normal, toate pastrate pana tarziu in viata.
-consum crescut de paine, radacinoase, legume verzi, peste;
-consum foarte scazut de carne de vita si porc (eventual inlocuite cu pasare) ;
-consum zilnic de fructe;
-inlocuirea untului si smantanii cu margarina bogata in acid alfa-linoleic.